Dictum Meum Pactum

Mesajul acesta este scris pe sigla Bursei de Valori Bucuresti si este un mesaj clar si pozitiv care transmite toata forta Imperiului Roman, odata cu puterea, potentialul si prosperitatea lui.

Desi este un mesaj atat de cuprinzator, el a fost ignorat si neexploatat  de catre bursa sau membrii  ei. Uneori, si nu in putine cazuri, a fost ignorat si incalcat in legaturile de afaceri, inca de la infiintarea pietei de capital moderne.

In pietele dezvoltate sau in sistemul anglo-saxon, situatia este foarte simpla: dictonul ”my word is my bond” este foarte rar incalcat in relatiile de afaceri din pietele de capital. Mai mult, atunci cand este incalcat, persona respectiva este exclusa, marginalizata si nimeni nu mai incheie tranzactii cu ea.

Paradoxal, in piata noastra, persoanele din aceasta categorie au prosperat, au ajuns in pozitii cheie, au incheiat tranzactii, pe scurt le-au iesit toate  ”combinatiile” .

Pana si dependentii de pariuri garanteaza cu propriul cuvant, atunci cand pariaza si cand il incalca, stim cu totii ce patesc. Pe meleagurile noastre, incalcarea cuvantului dat, sub orice forma, este o regula, iar piata de capital nu face exceptie. De la un simplu deal care nu a fost respectat pana la promisiunile incalcate cu ocazia unor evenimente majore, toti am fost martori la aceste ”schimbari de atitudine”.

Multi dintre cei care cunosc Bursa de Valori nici nu au realizat prezenta acestui dicton pe sigla bursei, de vina fiind si neintelegerea dar si promovarea slaba. Probabil ca persoanele care asociaza acest dicton cu BVB se numara pe degetele de la o mana.

Daca am incepe prin a respecta acest dicton in adevaratul lui sens  in relatiile de afaceri din piata financiara, ar creste increderea celor implicati, dar si a potentialilor investitori.

Cu siguranta nu aceasta este cea mai importanta problema a pietei de capital romanesti. Dar, cu siguranta, sta la baza unui lung lant de dificultati, neintelegeri si probleme. Daca am incerca sa intelegem in profunzime sensul acestui dicton, importanta sa in relatiile interumane si, in special, de afaceri, am rezolva din start un minus cu care plecam la orice drum: lipsa de incredere.

In plus, o piedica majora este si birocratia excesiva din piata de capital, in materie de legislatie si documente necesare, in relatia dintre institutiile pietei, brokeri si clienti, administratori de fonduri si investitori, etc. Plus un sistem de tranzactionare greoi, cu conturi individuale, aflat in tranzitie spre conturi globale. In aceste circumstante, cum poti crea plus valoare pentru cei implicati?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>